Kaplan Meyer och logrank test
Denna sida är uppdaterad 2002-01-05

Anta att vi vill jämföra överlevnaden för patienter med bröstcancer som opererats med två olika metoder. Om vi kunde följa alla patienter tills de dog skulle vi kunna jämföra den genomsnittliga överlevnaden mellan de två olika operationsgrupperna med de metoder vi vanligen använder när vi gör en signifikansanalys, exempelvis Students t-test eller Mann-Whitneys test. Detta är bara möjligt om det handlade om en sjukdom där alla dog inom en rimlig uppföljningstid. I verkligheten är det så att de flesta patienter kommer att vara vid liv när uppföljningstiden gått till ända. Den sanna överlevnadstiden för de patienter som fortfarande är vid liv är alltså okänd. Skulle vi använda vanlig signifikansanalys får vi problem med det stora antal patienter där vi saknar uppgift om överlevnadstid.

En möjlig lösning på detta problem vore att följa alla patienter exakt lika lång tid och jämföra överlevnaden mellan grupperna med en rangmetod, exempelvis Mann-Whitneys test. Man skulle då ge alla patienter som är vid liv när uppföljningstiden är slut rangen som motsvarar längst överlevnad. I verkligheten är det i regel så att patienter inkluderas löpande (konsekutivt) under en längre tid och följs nästan alltid upp under varierande tidsrymd. Detta gör Mann-Whitney till en olämplig metod för att jämföra överlevnaden mellan två eller fler grupper.

Den vanliga metoder för signifikansanalys som vi brukar använda, exempelvis chi-square, Students t-test eller Mann-Whitneys test, är alltså olämpliga för att analysera skillnader i överlevnadstid.

Kaplan-Meier kurva (=överlevnadskurva = survival curve = life table) är en vanligt använd metod för att beskriva överlevnaden i en eller flera grupper. Vill man jämföra överlevnaden mellan två eller flera grupper använder man oftast en speciell variant av signifikansanalys som kallas logrank test.

Kaplan-Meyers metod
(Under konstruktion)

Logrank test
(Under konstruktion)

... (Denna sida är under konstruktion. Tills vidare får du läsa i nedanstående bok.) ...

Mer information
Altman D.G. (1991) Analysis of survival times. In Practical statistics for medical research. Edited by Altman D.G. Chapman & Hall, London. pp 365-395.


Denna webbsida är författad av
Doc. Ronny Gunnarsson
Distriktsläkare/Familjeläkare

Läs om regler för ansvar och copyright som gäller för denna webbsida.