Manual för Epi-Info: MakeView
Denna sida är uppdaterad 2005-07-31

För att förstå den här sidan bör du först ha läst:

När man matar in data (=uppgifter) i en databas kan databasen ses som en samling hinkar där data lagras. Vi kan likna varje hink vid en kolumn (=fält =kolumn =variabel) i vår databas. Visa hinkar är konstruerade för att lagra siffror, andra text, en tredje datum, etc. Låt oss för enkelhetens skull likna data vid olika föremål som skall kastas ner i hinkarna. För att inte kasta ner fel saker i hinkarna kan man framför hinkarna sätta en vägg med hål. Bakom varje hål finns en passande hink. Genom att ändra hålens utformning kan man detaljstyra vilka föremål som kan passera ner i den bakomliggande hinken.

MakeView kan ses som ett redskap för att skapa en vägg med lämpliga hål och sedan skapa passande hinkar bakom hålen. MakeView skapar alltså både inmatningsbilden och den bakomliggande databasen. MakeView används bara om man vill skapa en Epi-Info databas och registrera data i den. Om data registreras i ett annat program, exempelvis Excel behövs inte MakeView (man kan givetvis analysera data från excelfilen i modulen Analyze Data). Fördelen med att använda MakeView framför exempelvis en Excelfil är att man bättre kan styra villkor för dataregistrering (utseende av hålen i väggen). Är det ett fåtal poster som skall registreras är Excel att föredra om du redan är bekant med Excel. Är det många poster som skall registreras för hand är MakeView ett bättre redskap.

När MakeView skapat färdigt väggen går man till modulen Enter Data. Enklast genom att spara View:n, rulla ner rullgardinsmenyn "File" och klicka på Enter Data. Första gången man gör detta skapas de hinkar som finns bakom väggen. Hinkarna som finns bakom väggen kan grupperas. Vi kan använda den förenklade bilden att en grupp av hinkar står på en pall. Pallen är en bild för det som egentligen är en datatabell. På en pall får det maximalt plats med 256 hinkar (variabler). Behövs fler hinkar skapas automatiskt fler pallar. Pallarna (tabellerna) knyts ihop så att Epi-Info vet att de är länkade. Vid > 256 variabler skapas i Epi-Info alltså flera tabeller som relateras med ett unikt fält. Första gången man går till modulen Enter Data fås först upp en ruta där ett namn på första pallen (datatabellen) föreslås. Behövs fler pallar (tabeller) namnges de automatiskt. I sällsynta fall (speciellt om man har >256 variabler) kan skapandet av hinkarna (och eventuella extra pallar) bli fel. Det märks då direkt när man börjar mata in uppgifter att man får felmeddelanden. Man kan då gå till MakeView, öppna den aktuella View:n, rulla ner rullgardinsmenyn "Tools" och klicka på alternativet "Delete Data Tables" (OBS! Inmatade data försvinner då). Därefter upprepar man proceduren att gå från modulen MakeView till modulen Enter Data.

Epi-Info jobbar alltså med en vägg med hål (kallas View), en eller flera tabeller, och eventuellt även analysprogram (se sidan om analysprogram). Allt detta sparas i en och samma datafil. Datafilen kallas i Epi-Info för projekt. Tanken är alltså att allt som hör till ett projekt lagras i en enda datafil. Epi-Info har samma filformat som Microsoft Access och filernas ändelse är följaktligen .mdb

När man skall börja skapa ett nytt projekt börjar man oftast med att skapa väggen (View:n). Se sidan att navigera i Epi-Info om hur du startar modulen MakeView. När du kommer dit rulla ner rullgardinsmenyn "File" och klicka på "Open". Du får då upp en ruta där du förväntas ange ett namn på ett nytt projekt (en ny datafil). När du gjort det kommer en ny ruta som ber dig ange namnet på väggen (View:n). Namnet på väggen kan förslagsvis kallas rawdata. Du får då upp en tvådelad skärmbild (Bild 1 nedan). I den högra större skapar du hålen i väggen. Den mindre delen till vänster visar att en View som är lång (har många hål) kan vara uppdelad i flera sidor (Bild 2 nedan).

För att börja skapa ett hål högerklicka på den större ytan till höger. Du får då upp en dialogrutan som kallas "Field definition" (Bild 3 nedan). Där anger du i rutan "Question or Promt" vilken text / fråga som skall dyka upp på skärmen för den som registrerar data. Du anger i sektionen "Field or variable" i rutan "Type" om hinken (variabeln) skall anpassas för siffror (bäst för alla kontinuerliga data och för ordinaldata), kort text, lång text, datum, ja/nej, etc. Under denna ruta finns en ruta som kallas "Size" om du anger text annars kallas rutan "Pattern". Där anger du hur stort hålet i väggen skall vara eller vilken form det skall vara. Prova dig fram. I rutan "Field Name" föreslås automatiskt en etikett på hinken (variabeln) där data skall lagras Förslaget är en förkortning av det du skrev i rutan "Question or Promt". Nästan alltid bör man sist redigera Epi-Info's förslag till variabelnamn. Tänk igenom en logik för hur variabelnamnen skall byggas upp. I exemplet i bild 3 nedan visas hur man skapar hålet i väggen för att registrera svaret på fråga 1 i enkäten SF-36. Vi väljer variabelnamnet SF36x1x1 för att beteckna den första frågan i den första frågeomgången. Samma fråga i nästa frågeomgång kallas följaktligen SF36x1x2. Väljer du att hinken skall vara av typ Number kan du här (om du vill) ange inom vilka gränser siffrorna måste ligga. Anger du att hinken är av typen text kan du om du vill ange tillåtna texter (=Legal Values) att välja mellan och de dyker då upp som en flervalslista. Glöm inte att emellanåt när du jobbar med en View rulla ner File-rullgardinen och klicka på "Save". Titta gärna på Epi-Info övningsexempel 1 som ger dig steg för steg handledning i att skapa en enkel View.

För dig som har speciella behov kan nämnas att man kan lägga Epi-Info filen i ett nätverk. Flera olika personer kan sedan koppla upp sig samtidigt mot filen och registrera data i databasen genom olika View:er. En ur er personal kanske skall registrera visa kroppsmått medan en annan skall registrera enkätsvar osv. Den som skall registrera enkätsvar behöver då inte konfronteras med alla rutor där kroppsmått skall registreras (och tvärtom).

Bild 1 (ovan) - MakeView när man skall börja skapa första View:n

Bild 2 (ovan) - MakeView när man skapat en View med flera sidor

Bild 3 (ovan) - Dialogrutan Field Definition i MakeView


Åter till innehållsförteckningen för Epi-Info


Denna webbsida är författad av
Doc. Ronny Gunnarsson
Distriktsläkare/Familjeläkare

Läs om regler för ansvar och copyright som gäller för denna webbsida.