Manual för Epi-Info: Analyze Data
Denna sida är uppdaterad 2005-07-31

För att förstå den här sidan bör du först ha läst:

Modulerna MakeView och Enter Data i Epi Info hör ihop. Det går inte att registrera data i Enter Data om man inte först gjort en inmatningsmall i MakeView. Omvänt gäller att när ett formulär skapats i MakeView kan man inte mata in data där utan måste gå över till modulen Enter Data.
    I den tredje delen (Analyze data) analyserar man data. Här tas statistiken fram. Nya beräknade fält/variabler kan konstrueras. Analyze data är lite mer fristående än de två andra delarna. Förutom att analysera data inmatade i modulen Enter Data kan modulen Analyze Data direkt läsa flera andra filformat (exempelvis Excel-filer) och göra analyser direkt på de data som finns där.

Analyze Data
I modulen Analyze data gör du dina analyser. När du kommer till denna modul ser det ut som på bilden längst ner. Bilden består av tre delar. I den nedre högra som kallas Program editor skriver du in dina kommandon. Här måste man skriva kommandona exakt rätt för att det skall fungera. I början när man är ovan kan det vara svårt. Därför finns i vänstra delen en avancerad hjälpfunktion där namnen på alla olika kommandon listas. Klickar man på dem dyker det upp ett grafiskt gränssnitt (en dialogbox) som hjälper dig att skriva kommandot med alla villkor. När du i angett villkoren och i dialogboxen klickar på OK skrivs kommandot med alla villkor i rutan Program editor, därefter körs / utförs kommandot direkt. Den här hjälpfunktionen är mycket användbar. När ett kommando körs kommer resultatet upp i övre högra delen som kallas Analysis Output.

Att köra kommandon
När man skriver in kommandon i rutan nertill höger eller klistrar in ett analysprogram skrivet i en texteditor (exempelvis anteckningar eller Notepad) kan man be Epi Info utföra ett kommando i taget eller alla inskrivna kommando i en följd. Genom att ställa markören i början av ett kommando och klicka på "Run this command" körs bara just det kommandot. Klickar du på "Run" körs alla kommandon / instruktioner som finns inskrivna i program editor i en följd. De flesta kommandon får plats på en enda rad. Några kommandon (exempelvis IF-kommandot och RECODE) skrivs på flera rader. Oftast är det så att kommandon som kräver flera rader avslutas med "END".

Analysprogram
När flera kommandon körs i en följd kallas det att köra ett analysprogram. Läs mer på sidan om analysprogram. Ofta vill man räkna ut många nya variabler. Det är då praktiskt att lägga allt detta i ett analysprogram som kan kallas startprogram. När man skall analysera börjar man med att köra startprogrammet. Programmet läser då in datainformation och gör automatiskt en inledande bearbetning. Allt detta går på några sekunder. Därefter börjar man analysera manuellt. Om man i förväg vet vilka analyser man vill göra kan man automatisera även dessa så att alla resultat lagras i en fil som man kan skriva ut och läsa i lugn och ro.

Att komma igång
Det första kommando som är aktuellt att köra är nästan alltid ett "Read (Import)"-kommando:

READ Läser in de data man vill använda. Oftast lagras alla data till ett projekt i en separat fil. Har man registrerat data i Epi Info ligger de lagrade i en fil med ändelsen .mdb (samma filformat som access). Registrerar man data i andra program har filen en annan ändelse. Excel har .xls. Read-kommandot kan läsa excelfiler förutsatt att de bara innehåller data och att översta raden anger variabelns namn. När man använder read-kommandot försvinner tillfälliga variabler man räknat fram. Det gör oftast inget för de kan snabbt räknas fram igen från grunddata. Exempel på READ-kommandot:
=====================
READ 'c:\epi_info\cts.mdb':viewbasdata
=====================
READ "Excel 8.0" 'c:\epi_info\projekt_a':'visits$'
FILESPEC HDR="YES" END
=====================
READ "dBASE IV" 'c:\epi_info\burkinaFaso.dbf'
=====================
READ "Epi6" 'c:\epi_info\sf36.rec' LINKNAME=sf36
=====================
READ "ODBC" sqldatadsn:bigtable LINKNAME=projekt_b
FILESPEC UID="Username" PWD="Password" END
=====================
Om filnamnet innehåller ett mellanslag måste det omges av '-tecken. Det finns ingen nackdel med att använda '-tecken om mellanslag saknas. Om filen som innehåller rådata inte är i filformatet för Epi2000 eller Microsoft Access måste en länk till rådata skapas. Om man inte anger ett speciellt länknamn skapas en tillfällig länk som kallas lnk# där # är ett löpnummer. Den tillfälliga länken (men inte filen med rådata) raderas när man gör ett nytt READ-kommando. Man kan skapa en permanent länk genom att ange ett LINKNAME. Denna permanenta länk (bara länkinformation, inte alla data) sparas i den senast använda Epi2000-filen. Om man vill kan man skapa en egen Epi2000-fil utan egna data som används för att härbärgera länkinformation till en mängd externa databasfiler. Om man läser in en Excelfil som innehåller flera blad anges namnet på bladet sist följt av $.

Innan read-kommandot har körts finns inga data i datorns minne att bearbeta. Efter ett read-kommando kan man börja köra andra kommandon. Du kan läsa lite om olika kommandon på sidan Ex. på analysprogram - Vanliga kommandon. Nertill vänster finns en knapp som heter "Help". Klickar du på den öppnas manualen där du hittar mer hjälp (på Engelska). Titta gärna på Epi-Info övningsexempel 1 som ger dig steg för steg handledning i att göra några enkla analyser i Analyze Data.


Åter till innehållsförteckningen för Epi-Info manualen


Denna webbsida är författad av
Doc. Ronny Gunnarsson
Distriktsläkare/Familjeläkare

Läs om regler för ansvar och copyright som gäller för denna webbsida.