Standardpopulation
Denna sida är uppdaterad 2006-08-09

Användningsområde
Metoden jämför något (exempelvis dödlighet i hjärtinfarkt) mellan olika grupper (exempelvis olika sjukhus). Man vet att dödligheten i hjärtinfarkt även påverkas av något annat, exempelvis ålder eller förekomst av diabetes. Är dödligheten jämförbar om man tar hänsyn till diabetes? Detta är egentligen ingen metod som brukar användas inom forskning men eftersom den är vanlig är det bra att känna till den.

Krav för att få göra denna analys
Eftersom detta inte är någon analytisk statistik som räknar fram exempelvis p-värden finns inga andra krav än att variabeln som är av intresse (exempelvis dödlighet i hjärtinfarkt) är kvantitativ. (om du har glömt bort vad en kvantitativ variabel är så läs sidan om variabler).

Användbarhet
Användbart i alla situationer där man vill få en grov jämförelse (utan p-värden) mellan två (eller flera) grupper.

Exempel
I länet finns två olika sjukhus med var sin hjärtintensivavdelning. I besparingssyfte har man beslutat att lägga ner en av dessa. Några tjänstemän får i uppdrag att undersöka vilken av länets två hjärtintensivavdelningar som skall läggas ner. Man tänker som så att om nu en av avdelningarna av ekonomiska skäl måste läggas ner är det väl bäst att ta den med högst dödlighet. Man väljer då att jämföra dödligheten under dag 3-15. Man finner att dödligheten i Grönköping är 9,35% och i Ankeborg 12,26%. Som alla (även dessa tjänstemän) vet är risken att avlida högre ju äldre man är. För att inte riskera att begå misstag (göra bort sig) kontrollerar de därför medelåldern hos patienterna. Den är i Grönköping 73,7 år och i Ankeborg 74,2 år, alltså ungefär densamma. Eftersom Ankeborg tycks ha 31% högre dödlighet än Grönköping väljer man att lägga ner Ankeborg.
    Från början var det inte tänkt att offentliggöra resultatet från den här lilla undersökningen. En uppmärksam journalist hittade emellertid utredningen och publicerade med braskande rubrik att man skall undvika Ankeborgs sjukhus för där är risken att dö 31% högre än i Grönköping. Förstämning utbryter på hela Ankeborgs lasarett. Personalavdelningen där blev tvungen att kontakta en konsult i personalvård för att hjälpa personalen att bearbeta den förstämning som utbröt.
    Klinikchefen på medicinkliniken i Ankeborg börjar fundera. Varför är dödligheten större på hans klinik? Eftersom hans eget specialintresse är diabetes börjar han titta på detta. Det är väl känt att diabetiker har större dödlighet i hjärtinfarkt än icke diabetiker. Han tittar efter hur stor andel av hjärtinfarktpatienterna som har diabetes och deras dödlighet (se tabellen).

Exempel på beräkning vid standardpopulationsmetoden
  Hjärtintensivavdelningen vid Grönköpings länsdelssjukhus Hjärtintensivavdelningen vid Ankeborgs länsdelssjukhus
Dödlighet % Andel diabetiker - icke diabetiker % Dödlighet % Andel diabetiker - icke diabetiker %
Har diabetes 37 4 30 19
Har ej diabetes 8,2 96 8,1 81

Resultatet visar att, Ankeborg har betydligt fler diabetespatienter än Grönköping. Inte så konstigt eftersom de specialiserat sig på diabetesvård så alla krånglande diabetiker remiteras till dem. Sjukhusen ligger bara två mil från varandra så många diabetiker som sköts på Ankeborgs sjukhus söker sig dit akut även om de bor i Grönköping.

Om det inte hade varit så här. Vilken dödlighet skulle man haft på Ankeborg om de haft samma andel diabetiker som Grönköping? Klinikchefen räknar fram att deras dödlighet skulle varit:

(30 x 0,04) + (8,1 x 0,96) = 8,98%
vilket är 4% lägre än dödligheten i Grönköping!!

Vilken slutsats kan dras? Lyssnade tjänstemännen på klinikchefen från Ankeborg? Vilken klinik lades slutligen ner?

Kapacitansmetoden
Liknar standardpopulationsmetoden. Skillnaden är att man här plockar in information utifrån. Anta att vi vill gissa förväntad mortalitet på vår nyöppnade hjärtinfarktavdelning. Vi vet andelen patienter som har respektive inte har diabetes vid inläggningen. Ett annat sjukhus i landstinget bredvid har statistik över den akuta hjärtinfarktsmortaliteten hos diabetiker respektive icke diabetiker. Vi skulle då kunna använda deras siffror för att gissa vilken mortalitet vi kommer att få på vår hjärtinfarktsavdelning.

Vill du läsa mer?


Denna webbsida är författad av
Doc. Ronny Gunnarsson
Distriktsläkare/Familjeläkare

Läs om regler för ansvar och copyright som gäller för denna webbsida.