Manual för Epi-Info: Tips kring potentiella
problem
Denna sida är uppdaterad 2006-02-22
För att förstå den här sidan bör du först ha läst:
Epi-Info översikt
Innehållsförteckning för manualen till statistikprogrammet
Epi-Info
Introduktion till Epi-Info
Här beskrivs statistikprogrammet Epi-Info översiktligt
(hela statistikprogrammet kan laddas ner gratis)
Modulen MakeView
Beskriver den del av statistikprogrammet som används när man
lägger upp inmatningsformulär och databasens struktur
Modulen Enter Data
Beskriver den del av statistikprogrammet som används för att mata
in data.
Modulen Analyze data
Beskriver den del av statistikprogrammet som används när man
analyserar inmatade data. I denna modul körs programkod
Analysprogram i Analyze Data
Beskriver vad ett analysprogram i modulen Analyze Data är och hur
det fungerar. Exempel ges.
Den här sidan handlar om hur du förebygger problem, kringgår begränsningar i Epi-Info samt lite om buggar (fel) i Epi-Info
Att förebygga problem
Epi info kan bete sig konstigt om ett variabelnamn börjar med en siffra. Låt helst alla variabelnamn börja med en bokstav (sedan kan gärna siffror följa)
Låt inte variabelnamnen vara för långa och undvik å, ä. ö, mellanslag och andra specialtecken.
Att kringgå begränsningar i Epi Info
Om man använder flera (>3-4) IF-kommandon eller RECODE-kommandon behöver man mellanlagra data i en annan tabell innan man fortsätter. Orsaken till att mellanlagring behövs är en begränsning i Epi-Info. (Programmeringsteamet jobbar på att eliminera denna begränsning men det är oklart när det sker). Denna begränsning kringgås dock lätt genom en mellanlagring. Mellanlagringen görs rent praktiskt genom att man skriver data till en ny datatabell. Därefter läser man in tabellen med rådata igen, länkar till den nya datatabellen och fortsätter. Detta medför några extra rader programkod som enkelt kopieras om förfarandet behöver upprepas. Mellanlagring visas i exemplet med SF-36.
Att kringgå problem med kända buggar
Alla dataprogram av någorlunda storlek har små buggar. I de flesta fall är
en bugg irriterande, exempelvis att programmet i speciella situationer hänger
sig. De första versionerna av Epi Info's Windowsversion hade många sådana
buggar. De flesta av dessa är numera eliminerade. Det är ytterst ovanligt att en
bugg yttrar sig så att ett statistikprogram räknar direkt fel. Om
programutvecklingen bara handlade om att eliminera buggar skulle vi kanske med
åren få buggfria program. Eftersom nya funktioner och möjligheter ständigt läggs
till uppstår nya buggar och så kommer det att fortsätta vara. Epi Info har inte
fler buggar än andra statistikprogram. Det jag vill säga är att när man stöter
på oväntat beteende kanske det inte bara handlar om "vad har jag gjort för fel".
Du kanske har gjort helt rätt men istället hittat en tidigare okänd bugg i
programmet. Om du misstänker detta så gå till Epi-Infos
internationella hemsida och leta fram e-post adressen till deras support.
Skicka dem ett e-brev där du beskriver vad du gjorde och vad som hände. Exempel
på kända buggar:
Analysprogram kan sparas på två sätt. Antingen används Epi-Info's egen funktion för att spara analysprogram (se övning 2 bland övningsexempel för Epi-Info) eller så sparar man kommandon i en separat textfil som klistras in i analysmodulens programfönster varje gång man vill bearbeta data. Här kan man ibland stöta på problem. Det händer någon gång att kommandon som kopieras in i "Program editor" inte fungerar. Det tycks som att vissa Windowsprogram ibland klistrar in fel binär kod även om det ser riktigt ut på skärmen (buggen ligger alltså inte i Epi Info). Exempelvis har noterats att ett program skrivet i programmet Anteckningar (=Notepad) ibland inte fungerat utan hakat upp sig på ett kommando trots att det ser riktigt ut. Om textfilen istället öppnas i programmet Wordpad och analysprogramraderna sedan klistras därifrån in i analysmodulens programfönster fungerar det.
I sällsynta fall (speciellt om man har >256 variabler) kan skapandet av variabler (och eventuella extra tabeller) när man går från MakeView till Enter Data bli fel. Det märks då direkt när man börjar mata in uppgifter att man får felmeddelanden. Man kan då gå till MakeView, öppna den aktuella View:n, rulla ner rullgardinsmenyn "Tools" och klicka på alternativet "Delete Data Tables" (OBS! Inmatade data försvinner då). Därefter upprepar man proceduren att gå från modulen MakeView till modulen Enter Data. Då brukar det fungera.
Epi-Info har ibland problem när decimalavgränsaren är en annan än punkt. I USA används normalt punkt medan i Sverige normalt kommatecken. En del oförklarliga problem har försvunnit om man i Windows kontrollpanelen ändrar decimalavgränsaren från komma till punkt. Du hittar dessa inställningar i kontrollpanelen under rubiken Nationella inställningar (eller något liknande namn). Det är lätt att ändra fram och tillbaka. Personligen har jag vant mig vid att använda punkt som decimalavgränsare även i andra program som använder datorns generella inställningar (exempelvis Excel) så jag har alltid min dator inställd på att använda punkt som decimalavgränsare.
Om man gör regressionanalys och första oberoende variabeln är en klassvariabel (dummy variabel) som innehåller missing data kan resultatet bli felaktigt. Man kringgår detta genom att låta de oberoende variablerna (om det är flera) byta plats så att den första variabeln inte innehåller missing data. Om detta inte kan göras är ett alternativ att före regress-kommandot göra ett urval (select-kommando) som eliminerar missing data. I nästa utgåva av Epi-Info (som beräknas komma maj-juni 2006) kommer denna bugg att vara eliminerad.
Diverse andra tips
Ibland råkar man köra ett kommando i Analyze Data som verkar ta lång tid. Timglaset visas och det är ibland omöjligt att veta om det tar 2 minuter, 2 dagar, 2 veckor eller 2 månader för datorn att bli klar. I första hand bör du vänta några minuter men om du sedan vill avbryta en körning i Analyze Data så håll nere tangenterna Ctrl+Break.
Mer information
Det finns ett internationellt diskussionsforum för Epi-Info på
http://forumx.cdc.gov. När
du registrerat dig och loggat in så klicka på Boards så hittar du Epi-Info
diskussionsforum. Där finns ganska mycket tips.
Åter till innehållsförteckningen för Epi-Info manualen
Denna webbsida är författad av
Doc. Ronny Gunnarsson
Distriktsläkare/Familjeläkare
Läs om regler för ansvar och copyright som gäller för denna webbsida.