Exempel för Epi-Info:
nr 3
Denna sida är uppdaterad 2005-07-28
(Under konstruktion)
Denna övning gäller Windows-versionen av Epi-Info, inte DOS-versionen. Du kan ha denna webbsida och Epi-Info igång samtidigt. I Windows växlar du mellan dessa program genom att hålla nere knappen "Alt" och trycka till på knappen "Tab" på tangentbordet. På så sätt kan du sekundsnabbt hoppa mellan programmen.
Vi skall beskriva två exempel på att beräkna stickprovsstorlek. Först ett exempel som bygger vidare på de två andra övningar i Epi-Info. Här använder vi en webbsida och inte EPi Info för att göra skattning av stickprovsstorlek. Därefter visas ett annat exempel som använder modulen statcalc i Epi Info för att beräkna stickprovsstorlek.
Power och stickprovsstorlek vid jämförelse av medelvärde mellan två
omatchade grupper
Läs exemplet om gruppbehandling av
överviktiga. Det förutsätts att du först har gjort övning
nr 1 och övning nr 2 i Epi Info.
Uppgift A - Räkna fram power (styrkan) av undersökningen
I övning nr 1 hittade vi att viktminskningen var
statistiskt signifikant större i den aktiva gruppen jämfört med i
kontrollgruppen. Hur stor chans hade vi att hitta en signifikant skillnad
mellan grupperna? Detta kallas styrkan av undersökningen. Innan du beräknar
styrkan behöver du ta fram den gemensamma standardavvikelsen för vikten. Gör så här:
*Som kommentar kan nämnas att i det här aktuella exemplet borde man använda en kalkylator som kan hantera situationen där standarddeviationen skiljer sig åt mellan grupperna. Tyvärr finns ingen sådan översatt till svenska så för enkelhetens skull använder ni här den kalkylator man använder om standarddeviationen (eller varianserna - som ju är standarddeviationen i kvadrat) inte skiljer sig åt signifikant mellan grupperna (Bartletts test som nämndes i övning 1 - deluppgift E). På sidan om kalkylatorerna för att beräkna storlek och styrka finns en länk till andra (engelskspråkiga) kalkylatorer där en av dem kan räkna på vårt exempel fast med olika varianser i grupperna. Om du är intresserad kan du prova att använda den och jämföra skillnaden i resultat jämfört med den svenska kalkylatorn som förutsätter likartad varians i de båda grupperna.
Uppgift B - Räkna fram stickprovsstorlek som krävs
Om vi antar att du ville haft styrkan 95% i undersökningen. Hur många
individer skulle du behövt ha i varje grupp? Gör så här:
Tolkningen av detta är så här. Vi hade en styrka i vår undersökning som var lägre än 95%. Trots det hittade vi ändå en skillnad mellan grupperna och den skillnaden behöver vi inte betvivla. Om det däremot hade varit så att vi inte hade kunnat påvisa en skillnad mellan grupperna så finns det två tänkbara förklaringar till detta. Den ena är att det inte finns någon skillnad i effekt mellan behandlingsprogrammet i den aktiva gruppen jämfört med kontrollgruppen, den andra förklaringen är att det finns en skillnad men på grund av vår undersöknings låga styrka hade vi svårt att visa detta.
(Nästa exempel är under konstruktion)
Grattis! Du är nu klar med denna övningen.
Åter till innehållsförteckningen för Epi-Info
Denna webbsida är författad av
Doc. Ronny Gunnarsson
Distriktsläkare/Familjeläkare
Läs om regler för ansvar och copyright som gäller för denna webbsida.